14 tips om te beginnen met afvallen in 2023

Hoera, je hebt de beslissing genomen om af te vallen! Je bent niet alleen, want volgens het CBS heeft ruim 33% van de Nederlanders een te hoog BMI. Ik ben blij dat je de stap hebt gezet om iets aan je gezondheid te doen. In deze blog geef ik je tips hoe je kunt beginnen met afvallen.

#1 Eet gezond

De eerste stap bij afvallen is het aanpassen van je voedingspatroon. Je kunt afvallen door gezond te eten. Kies voor zo veel mogelijk volwaardige producten zoals volkoren granen, noten, zaden, groenten, fruit, mager vlees, vis, eieren en zuivel. Vermijd producten met toegevoegde suikers, vetten en zout. Let ook op de hoeveelheden en probeer je porties kleiner te maken dan je gewend bent. Veel mensen maken de fout om direct naar het meest populaire dieet te grijpen. Maar ervaring leert dat dit vaak alleen op korte termijn iets oplevert.

#2 Maak een gezond eetpatroon

Het is belangrijk om een gezond eetpatroon te maken dat bij je past. Dit betekent dat je regelmatig moet eten en dezelfde maaltijden op dezelfde momenten op een dag. Zorg dat je voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten binnenkrijgt. Vermijd te veel koolhydraten, vooral die met een hoog glycemische index. Begin bijvoorbeeld met het eten van 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes.

#3 Verminder de hoeveelheid alcohol

Alcohol heeft een negatieve invloed op je gezondheid en gewicht. Het bevat veel calorieën en is slecht voor je stofwisseling. Probeer je alcoholconsumptie te beperken tot 1-2 glazen per dag. Bovendien bevat alcohol geen voedingsstoffen, dus als je alcohol drinkt, vervang je deze calorieën niet door gezonde voedingsmiddelen.

#4 Verminder je suikerinname

Een ander belangrijk onderdeel van gezond eten is het verminderen van je suikerinname. Suiker is een van de hoofdoorzaken van obesitas. Suiker zit in veel producten, maar je kunt deze vermijden door gezondere alternatieven te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor havermout, magere yoghurt of vers fruit in plaats van koekjes, chips of snoep.

#5 Drink voldoende water

Drink elke dag voldoende water om je lichaam goed te hydrateren. Probeer minimaal 2 liter water per dag te drinken. Water helpt je lichaam om de afvalstoffen af te voeren en je spijsvertering te verbeteren. Bovendien verzadigt water je, waardoor je minder trek hebt in eetbuien.

#6 Beweeg meer

Bewegen is essentieel als het gaat om afvallen. Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Dit hoeft niet alleen hardlopen of fitness te zijn, maar kun je ook wandelen, fietsen of zelfs yoga doen. Als je je fit voelt, probeer dan een intensievere vorm van beweging zoals HIIT of krachttraining.

#7 Slaap genoeg

Slaap is belangrijk voor je lichaam en geest. Slaapgebrek leidt tot verminderde energie, vermoeidheid, concentratieverlies en eetbuien. Probeer daarom elke nacht minimaal 7-8 uur te slapen. Dit zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam de tijd hebben om te herstellen.

#8 Vermijd stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van obesitas. Stress leidt tot een verhoogd cortisolgehalte, wat weer leidt tot ongezond eetgedrag. Probeer je stress te beheersen door te ontspannen, sporten, mediteren of tijd door te brengen met vrienden.

#9 Zet doelen

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen als je wilt afvallen. Je kunt bijvoorbeeld een doel stellen om elke week een kleine stap te nemen, zoals een gezonde maaltijd per dag of een half uur wandelen per dag. Je kunt ook een vooruitgangstabel bijhouden, zodat je je voortgang kunt volgen.

#10 Blijf gemotiveerd

Motivatie is belangrijk om je doelen te bereiken. Probeer de dingen te doen die je motiveren om je doelen te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld afbeeldingen plakken van je doelen op je koelkast of je weegschaal of jezelf belonen als je je doelstellingen hebt bereikt. Blijf ook consistent, want als je terugvalt, kan dit je motivatie schaden.

#11 Zoek hulp van een expert

Als je moeite hebt om je doelen te bereiken, zoek dan hulp. Er zijn veel professionele dieet- en gewichtsconsulenten die je kunnen helpen met het bereiken van je doelen. Je kunt ook een online coach zoeken die je kunt helpen met het maken van een gezond eetpatroon en het opbouwen van een fitnessroutine. Vandaagafvallen.nl biedt bijvoorbeeld adressen van gewichtsconsulenten in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

#12 Neem supplementen

Je kunt supplementen nemen om je afvalproces te ondersteunen. Er zijn veel supplementen die je kunt nemen om je energie en vetverbranding te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan Omega-3-vetzuren, kruidenpreparaten, vitamines, mineralen en probiotica. Let er wel op dat je alleen supplementen neemt die goedgekeurd zijn door de Voedsel- en Warenautoriteit.

#13 Wees geduldig

Het afvallen is een proces dat tijd vergt. Wees geduldig en blijf je doelen stellen. Als je je doelen voor ogen houdt, zul je merken dat je geleidelijk afvalt. Verwacht geen wonderbaarlijke resultaten in korte tijd. Blijf je doelen stellen en wees trots op de kleine vooruitgang die je maakt.

#14 Geniet

Het is belangrijk dat je tijdens het afvalproces plezier hebt. Probeer je te verdiepen in gezonde recepten en experimenteer met ingrediënten. Je kunt ook een sportactiviteit zoeken die je leuk vindt, zoals dansen, wandelen of fietsen. Probeer ook de tijd te nemen om te ontspannen, zoals yoga, meditatie of lezen.