Op welke manier kun je het beste je tanden verzorgen?

Je tanden zijn een van de belangrijkste lichaamsdelen. Je kan er mee kauwen, emoties mee uitdrukken en pijn mee voelen. Het is dus belangrijk om je tanden goed te verzorgen. Er zijn enorm veel manieren om je tanden optimaal te verzorgen, maar de belangrijkste manier is wat je toch echt wel twee keer op een dag doet: je tanden poetsen. 

Waarom poets je je tanden?

Je poetst je tanden om ze schoon te houden en om bacteriën te voorkomen. Tijdens het poetsen haal je tandplak weg. Tandplak is een doorzichtig laagje op de tanden wat bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën die suikers en koolhydraten omzetten in zuren. Als plak niet wordt verwijderd, wordt dit op lange termijn hard en verandert het in tandsteen. Tandplak is ook een veroorzaker van ontstoken tandvlees en gaatjes. Het is dus van groot belang om goed je tanden te poetsen.

Poets veel met fluoride

Maar wat is nou de juiste manier om je tanden te poetsen? Tandartsen schrijven voornamelijk tandpasta’s met fluoride voor en stimuleren het gebruik van een elektrische tandenborstel. Maar wat is fluoride nou eigenlijk? Fluoride maakt het glazuur van je tanden harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen plaque. Door twee keer op een dag met een fluoride tandpasta te poetsen wordt het glazuur steeds sterker en komt het minder voor dat er zuren zich aan de tand binden. 

Waarom kies je voor een elektrische tandenborstel?

De reden waarom het wordt aangeraden om met een elektrische tandenborstel te poetsen is vanwege de automatische roterende bewegingen. Hierdoor wordt er meer gelet op het plaatsen van de borstel op de tand. Er is ook uit onderzoek bewezen dat een elektrische tandenborstel meer plaque weghaalt dan een handtandenborstel. Om meer te leren hoe je je tanden het best verzorgd, is het beste om bij uw lokale tandarts langs te gaan. Deze tandartsen zoals de tandarts Gouda help u met het juiste poets ritme opbouwen en beantwoord al uw vragen over het poetsen, algemeen onderhouden en voorkomen van vuil op uw tanden.