Mythes over hoortoestellen uitgelegd
Het komt vaker voor dan mensen denken: hoortoestellen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1,4 miljoen mensen in Nederland last hebben van gehoorverlies. Zij zouden dus eigenlijk een hoortoestel moeten dragen, maar rond 60% van de mensen doen dit niet. Om het dragen van een hoortoestel draaien vele mythes, die ervoor zorgen dat veel mensen geen hoortoestel kopen, terwijl zij dat eigenlijk wel zouden moeten. Deze mythes worden hier ontkracht.
Mythe 1: Ik heb geen hoortoestel nodig
Eén van de grootste mythes die mensen denken, is dat zij geen hoortoestel nodig hebben. Wanneer er gemerkt wordt dat niet alle geluiden meer gehoord worden of dat er delen van gesprekken worden gemist, is het toch wel tijd om langs een audicien of logopedist te gaan. Dit kan altijd gedaan worden, maar het wordt aanbevolen om zeker een check-up op de oren te krijgen wanneer gesprekken niet meer gevolgd kunnen worden met omgevingslawaai. Omgevingslawaai is bijvoorbeeld het natuurlijke geluid buiten of wanneer er muziek op staat. Blijkt uit het onderzoek dat het gehoor wel wat versterking kan gebruiken? Dan wordt het toch wel tijd voor een hoortoestel.
Mythe 2: Hoortoestellen maken de oren lui of beter
Er wordt gedacht dat het dragen van hoortoestellen zorgt dat de oren lui worden. Dit is zeker niet waar. Hoortoestellen helpen de oren alleen maar door het geluid versterkt aan te bieden. Eigenlijk is het tegenovergestelde van deze mythe meer waar: wanneer er geen hoortoestel wordt gedragen, worden de oren lui. Dit komt omdat er minder geluidsprikkels door de oren naar de hersenen gaan, waardoor de gehoorzenuw achteruit kan gaan.
Hoortoestellen maken de oren ook niet beter. Zoals gezegd, helpen hoortoestellen om het geluid versterkt aan te bieden. Het oor zelf zal hierdoor niet verbeteren. Die zal hetzelfde blijven of verergeren, het ligt aan het soort gehoorverlies. Hoortoestellen zijn hulpmiddelen, maar zullen het natuurlijke oor niet verbeteren.
Mythe 3: Het zijn grote, lelijke apparaten
Hoortoestellen komen in vele soorten en maten. Is er zeer veel gehoorverlies? Dan kan het zijn dat het gehoorapparaat wat groter is, maar zelfs dan hoeft dit niet. Anders zitten de meeste hoortoestellen achter de oorschelp verstopt. Er bestaan ook hoortoestellen die volledig in het oor passen en vrijwel niet te zien zijn. Over het algemeen zijn hoortoestellen erg klein en kunnen goed verborgen worden, voor de mensen die dit fijn vinden.
Mythe 4: Hoortoestellen zijn duur en hebben veel verborgen kosten
Hoortoestellen kunnen prijzig zijn, maar basisverzekeringen vergoeden tot wel 75% van de aanschafprijs. Hier zitten een paar criteria aan, maar dit kan volledig besproken worden met een opticien. Aan een hoortoestel zitten verder geen verborgen kosten. Alles zit inbegrepen bij de aanschaf van het hoortoestel, en de meeste batterijen zijn oplaadbaar. Er hoeven dus niet de hele tijd nieuwe batterijen gekocht te worden. En dan moet je het je afvragen, wat is een goed gehoor waard?