Hyperopia

Hyperopia

Hyperopia staat vaak beter bekend als verziendheid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mensen met verziendheid kunnen nog steeds helder zien zowel dichtbij en veraf. Echter, de inspanning vergt veel van het oog. Dit is waarom hyperopia moeilijker te detecteren is dan andere optische afwijkingen. Het oog wordt snel moe en het resultaat is een slecht zicht dichtbij en veraf. Het oog is te kort en de beelden worden gevormd achter het netvlies. Het oog moet dus constant aanpassen voor veraf en dichtbij, om te proberen een scherp beeld op het netvlies te krijgen.

Geringe hyperopia kan getolereerd worden zonder symptomen op te merken. Het wordt vaak toegeschreven aan het veroorzaken van scheelzien, de conditie waarbij de ogen niet correct uitgelijnd staat ten opzichte van elkaar. Het hoofdsymptoon van de verslechtering van visuele scherpheid zijn; vermoeide ogen en hoofpijnen aan de voorkant van het hoofd. Dit komt vaker voor aan het einde van de dag of na langdurig lezen.

Myopie

Myopie staat ook wel bekend als kortzichtigheid. De naam laat als zien dat deze aandoening staat voor wanneer je ogen slecht objecten veraf kunnen zien, terwijl het zicht voor dichtbij helder blijft. Als je kijkt naar mensen met kortzichtigheid zul je vaak zien dat deze mensen hun ogen dichtknijpen om de scherpheid van het beeld te verbeteren.

In alle gevallen kunnen contactlenzen , van bijvoorbeeld proclear 1 day, worden gebruikt om het vervormde beeld te corrigeren, en helemaal bij astigmatisme, waar iemand gebruik kan maken van torische lenzen. Ook bij myopie werken lenzen erg goed, omdat deze de perceptie van een normaal beeld toestaat. Het gebruik van contact lenzen- en brillen wat dat betreft- zullen het oog defect echter niet genezen. Het corrigeert slechts het verwrongen zicht waardoor iemand beter kan zien, het defect in het oog blijft.