Letselschade in verschillende situaties

Het oplopen van letselschade is iets wat je niemand gunt. Toch zijn er een hoop situaties waarin mensen letselschade kunnen oplopen waar dit ook daadwerkelijk gebeurt. De meeste ongevallen die letselschade opleveren zijn in het verkeer. Bij een aanrijding of botsing kun je een flinke klap maken. Door de manier waarop je met je riem vast zit zal je lichaam op zijn plek blijven, maar kunnen je hoofd en nek wel een grote klap maken.

 

Wat te doen bij het oplopen van letselschade bij een aanrijding?

Het oplopen van letselschade kan zomaar ineens gebeuren. Als je direct last hebt van hoofdpijn, nekpijn en het feit dat alles draait kan dit wijzen naar letselschade of naar een whiplash.  Het is belangrijk dat je bepaalde dingen doet na het incident. Ten eerste is het belangrijk om zelf of door iemand anders gegevens te laten verzamelen van de mensen die deelnamen in het incident, maar ook mensen in de omgeving. Deze mensen kunnen dingen hebben gezien van het incident en als getuigen helpen in het proces om een schadevergoeding te krijgen. Vervolgens is het nodig om naar een huisarts te gaan. De huisarts kan zo voorkomen dat de klachten die je hebt langer aanhouden dan nodig en bovendien kan een huisarts een medisch dossier opbouwen. Op deze manier heb je bewijs voor het geval dat de tegenpartij ontkent dat bepaalde klachten zijn ontstaan op een ander moment dan tijdens het ongeval. 

 

Het bijhouden van de opgelopen schade

Als je van plan bent om te proberen een schadevergoeding te krijgen is het belangrijk dat je het schadebedrag goed bijhoudt. Dit is het geld waar je recht op hebt als het ongeluk niet je schuld was. Dit bedrag kan erg oplopen en er zullen ook kosten bijzitten waar je niet zo snel aan zult denken. Zo kun je bijvoorbeeld als je vervangend vervoer nodig hebt na het ongeluk deze kosten ook claimen. Vakanties die je hebt moeten afzeggen of een sportschoolabonnement waar je nu niks meer aan hebt zijn ook kosten die je kunt terugvorderen. 

Het oplopen van letselschade op werk

Als er een arbeidsongeval of bedrijfsongeval plaatsvindt waarbij je letselschade oploopt is het belangrijk om hier wat mee te doen. Een werkgever heeft bepaalde eisen waaraan hij of zij moet voldoen om de werknemer in veiligheid te houden. Echter geldt de werkgeversaansprakelijkheid niet altijd. In het geval dat de werkgever zich volledig aan de zorgplicht heeft gehouden is het bedrijf niet aansprakelijk voor het ongeval. In dit geval zul jij of je verzekering moeten opdraaien voor de kosten die bij het ongeval komen kijken. Als de werkgever zich niet aan de zorgplicht heeft gehouden kun je het bedrijf of deze persoon wel aanklagen om op te draaien voor de kosten. Je kunt de schade laten opnemen door een letselschade specialist.