Huidverjonging bij rimpels
Naarmate we ouder worden, beginnen we dit te zien aan onze huid. De huid kan het fysieke bewijs zijn van een goede levensstijl. Door de jaren heen kunnen naast rimpels ook littekens ontstaan door bijvoorbeeld acne of pigmentvlekken door de zon. Om deze reden zou een huidverjonging behandeling kunnen worden uitgevoerd om zulke oneffenheden te verminderen. Dit heeft effect tot op diepe lagen van de huid. Maar hoe is de huid opgebouwd en hoe ontstaan rimpels in de huid?
De huid: bouw en functies
De huid is opgebouwd uit drie lagen, namelijk de opperhuid, de lederlaag en het onderhuidse bindweefsel. Elke huid heeft een andere functie. De opperhuid bevat melanine dat de huid zijn kleur geeft. Bovendien werkt de opperhuid als een beschermende barrière om het binnendringen van bacteriën en ziektekiemen te voorkomen. De lederhuid bevat collageen en elastine. Collageen is een eiwit dat de huidcellen sterk en veerkrachtig maakt. Elastine houdt de huid flexibel. De lederlaag bevat ook zenuwreceptoren die ervoor zorgen dat men pijn kan voelen. De lederhuid bevat ook olieklieren die olie aanmaken om de huid zacht en glad te houden. De lederhuid bevat ook zweetklieren die helpen bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. Vet in het onderhuidse bindweefsel zorgt voor bescherming van botten en spieren. Als laatst zorgt de onderste laag voor een verbinding van de huidlagen met spieren en botten.
Het ontstaan van rimpels
Naarmate men ouder wordt, ontstaan vanuit nature minder collageen en elastine in de huid. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en kwetsbaarder. Daarnaast ontstaat een verminderde productie van oliën in de olieklieren. Daarnaast kan blootstelling aan de UV-licht zorgen voor een versneld verouderingsproces. Dit komt doordat blootstelling aan UV-licht ervoor zorgt dat collageen en elastine vezels worden afgebroken die zich in de lederlaag bevinden. Men kan ervoor kiezen om een huidverjonging behandeling te nemen die zorgt voor huidvernieuwing en een vermindering van rimpels.