Is vitamine D een lichaamseigen stof?

Veel vitamines en ook mineralen halen we uit onze dagelijkse voeding of vullen we keurig aan door middel van het innemen van bepaalde supplementen. Dit geldt overigens niet voor alleen vitamines, maar ook voor tal van andere stoffen die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Vitamine D is er daar één van. Maar is Vitamine D een eigen stof en zo ja, hoe wordt dit dan opgewekt? Kortom, genoeg stof om over door te praten dus. Wat we je al wel vast kunnen verklappen, is dat het te maken heeft met het zonlicht wat op de huid schijnt, maar daarover later meer.

Vitamine D niet in het eigen lichaam

Vitamine D is geen lichaamseigen stof. Het is een vetoplosbare vitamine die het lichaam aanmaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht (UV-B-straling). Het lichaam kan ook vitamine D opnemen uit voedsel, zoals vette vis, eieren en gefortificeerde voedingsmiddelen. Ondanks dat het lichaam vitamine D kan aanmaken, is het vaak niet voldoende om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Daarom is het belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via voedsel of supplementen, vooral in de wintermaanden, wanneer de zon niet sterk genoeg is om vitamine D aan te maken. Belangrijk dus om hier serieus over na te denken. Een tekort aan vitamine D kan namelijk zorgen voor vervelende bijverschijnselen, zoals:

  • Zwakke botten: Een tekort aan vitamine D kan leiden tot verzwakte botten en een aandoening genaamd osteomalacie, die botten zachter en kwetsbaarder maakt.
  • Broze botten: Een (te) laag niveau van vitamine D kan ook leiden tot osteoporose, een aandoening waarbij botten brozer worden en gevoeliger zijn voor breuken.
  • Verminderde spierkracht: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot verminderde spierkracht en verhoogde kans op valpartijen en blessures.
  • Verminderde weerstand: Vitamine D is belangrijk voor het immuunsysteem en een tekort aan vitamine D kan leiden tot verminderde weerstand en verhoogde kans op infecties.

Zo zorg je voor voldoende vitamine D

De effecten van een structureel tekort aan vitamine D zijn zoals je hebt kunnen lezen best heftig. Nu zal het niet direct zo’n vaart lopen, maar is het wel zaak om tijdig actie te ondernemen op het moment dat je voelt dat het lichamelijk allemaal wat minder wordt. Gelukkig hoef je voor wat extra vitamine D niet perse op vakantie en bestaan er ook tal van supplementen waarmee je het niveau vitamine D in je lichaam op peil kunt houden. WIl jij nu weten welke supplement het meest geschikt zijn? Neem dan snel een kijkje op Benfida – Webshop in gezonde voeding. Hier vind je namelijk alles omtrent voeding, supplementen en ook beweging. Voldoende vitamines zijn essentieel voor tal van vitale processen in het lichaam. Des te belangrijker dus om hier serieus mee bezig te zijn en waar nodig te kijken naar een passende oplossing.