Waarom burn out therapie zo effectief is

Burn out Therapie

Burn outs: je hoort er helaas steeds vaker over. Ze worden veroorzaakt door allerlei factoren, maar zijn vaak verbonden aan werk of een stressvol bestaan. Speciale burn out therapie is voor sommigen de enige manier om er vanaf te komen. Hoewel je natuurlijk ook veel kunt op eigen kracht, is zelf uit een burn out komen hartstikke lastig. 

Over burn out therapie

Burn out therapie is – zoals de term al doet vermoeden – therapie specifiek gericht op mensen met een burn out. Een burn out is namelijk iets anders dan bijvoorbeeld een depressie, en toch worden ze soms nog als hetzelfde beschouwd. En dat terwijl de burn out een heel specifiek ziektebeeld op zich is. Het is dan ook vaak veel gemakkelijker te behandelen dan een depressie. Veel mensen kunnen zonder medicijnen een burn out overwinnen en dat is een ontzettend belangrijke realisatie. Probeer eerst burn out therapie voor je op medicatie overgaat. 

Burn out Therapie

Hoe het werkt 

De oorzaak vinden is de kern van goede burn out therapie. Iemand met een burn out is opgebrand, uitgeblust, heeft geen energie meer en kan maar moeilijk simpele taken volbrengen. De enige manier om daar vanaf te komen is door te ontdekken waar het vandaan komt. In tegenstelling tot andere vormen van therapie is dat het absolute uitgangspunt hier. Symptoombestrijding heeft weinig effect op de lange termijn. Daarom ga je met een therapeut eerst op zoek naar waar de oorzaak ligt, voor je überhaupt eerste stappen onderneemt om weer zoals gewoonlijk te gaan functioneren. 

Omgaan met stress

Iemand die een burn out heeft, blijkt doorgaans ook vooral geen goede mechanismen te hebben voor het omgaan met stress. Ieder mens gaat om met stress op een bepaalde manier maar niet elke methode is effectief. Tijdens deze therapie ga je kijken hoe je jouw omgangsmanieren kunt optimaliseren zodat je in het vervolg beter omgaat met stress. Stress zal immers nooit helemaal uit je leven verdwijnen.