Alle weetjes over kronen

Wellicht heeft u er al eens van gehoord: kronen! Er is een grote groep Nederlanders die kronen in hun gebit hebben. Voor het plaatsen van kronen dient u langs te gaan bij een tandarts of een tandheelkundig specialist. Kronen dienen als een soort vervanging voor stukjes tand die zijn afgebroken, tanden die door slecht onderhoud getrokken moeten worden, enzovoorts. Eigenlijk valt een kroon dus te vergelijken met een nep-tand. Door de ontwikkeling van de productiemethode om kronen te fabriceren is het steeds beter mogelijk geworden om kronen qua kleur en vorm aan te laten sluiten bij de rest van uw gebit. Zo valt het nauwelijks op dat u kronen heeft.

Kiestrekken-2

Een tandarts in Utrecht zegt: “de razendsnelle ontwikkeling van kronen heeft ervoor gezorgd dat het steeds aantrekkelijker wordt om kronen te plaatsen. Met kronen wordt het gebit van een patiënt weer compleet gemaakt en ontstaan er geen gaten!”

Kronen laten plaatsen

Wanneer u een tand of kies heeft moeten laten trekken, of wanneer u een deel van uw tand of kies verloren bent, zal een tandarts u aanraden om kronen te laten plaatsen. Het is afhankelijk van de situatie hoe kronen geplaatst worden. Zo kunt u ervoor kiezen om kronen over een tand heen te laten plaatsen, maar kan een tandarts ook gebruik maken van zogenaamde implantaten. Een implantaat is een kunstwortel die in uw tandvlees wordt bevestigd. Op het implantaat kan de kroon worden geplaatst, zodat deze stevig op z’n plaats blijft zitten.

Let vooraf altijd goed op de kosten voor het laten plaatsen van kronen. Deze kosten vallen namelijk niet onder de dekking van uw basisverzekering. Wel is het doorgaans zo dat een dergelijke behandeling onder een normale tandartsverzekering valt. Een tandarts kan u hierover adviseren en u kunt meer informatie in de dekkingsvoorwaarden van uw verzekering vinden.