Belangrijk: een gezond gebit

Een gezond gebit zorgt er niet alleen voor dat u dagelijks een frisse adem heeft en met een brede glimlach op de foto kunt, ook voorkomt een gezond gebit nare complicaties. Veel voorkomende complicaties zijn gaatjes in tanden of kiezen, ontstekingen in wortelpunten of aan uw tandvlees, enzovoorts. Er zijn verschillende manieren om een gebit gezond te houden, waarbij een groot aantal stappen zelf kunt nemen! Zo is het bijvoorbeeld van groot belang dat u een gezond eetpatroon aanhoudt, waarbij u voedingsmiddelen als koffie, thee en rode wijn zoveel mogelijk vermijdt. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een gele waas over uw tanden, die enkel met een bleekbehandeling te verwijderen is.

Periodieke-controle

Periodieke controle bij een tandarts

Naast het feit dat u uw tanden dagelijks twee- of driemaal kunt poetsen, blijft het noodzakelijk om op periodieke basis bij een tandarts langs te gaan. Een tandarts zal uw gebit controleren op complicaties en tanden en kiezen schoonmaken. Onder het schoonmaken wordt verstaan dat een tandarts tandsteen zal verwijderen en uw tandvlees zal controleren op ontstekingen. Het verwijderen van tandvlees is essentieel voor een gezond gebit, omdat tandsteen vaak niets meer is dan een laag met opgehoopte bacteriën. Deze bacteriën kunnen in tanden of kiezen trekken en daar voor gaatjes of ontstekingen zorgen. Reden genoeg om dit te laten verwijderen!

Bezoek een mondhygiënist

Wanneer u eens per jaar naar de tandarts gaat voor een periodieke controle, zou u dit kunnen afwisselen met een jaarlijks bezoek aan de mondhygiënist. Een mondhygiënist helpt u bij het reinigen van uw gebit, maar zal geen verdere behandelingen uitvoeren. Ook controleert een mondhygiënist uw gebit niet op complicaties, wat een tandarts wel doet. Een mondhygiënist kan dus in geen geval dienen als vervanging voor de periodieke controle bij de tandarts.

Bron: tandarts Groningen