Fysio of Chiropractor

Als u lichamelijke klachten heeft opgelopen na een ongeluk of operatie, of u op leeftijd raakt, kan het een uitkomst zijn om een bezoekje te brengen aan de fysio of chiropractor. Deze twee verschillende behandelvormen zijn voor verschillende dingen geschikt, maar vaak weet men niet exact wat nou de verschillen zijn tussen fysiotherapie en chiropractie. Daarom gaan we je in dit blog de verschillen uitleggen.

Fysio

De fysio zal voor de meeste de meest voor de hand liggende optie zijn wanneer je een klacht of blessure hebt opgelopen. Inderdaad is dit de beste oplossing als het gaat om een sportblessure. De fysiotherapeut gaat op twee verschillende manieren te werk. De eerste methode is de hands-on methode. Dit houdt in dat de fysiotherapeut de gewrichten gaat mobiliseren of het bindweefsel losmaakt. Aan de andere kant van het spectrum heb je de hands-off methode. Deze is gericht op oefeningen, waarbij je je uithoudingsvermogen, coördinatie en kracht zal verbeteren om hiermee de klachten te verhelpen. Om fysiotherapeut te worden heb je een Hbo-diploma nodig.

Chiropractor

In tegenstelling tot de fysio, heeft een chiropractor een universitaire opleiding nodig om het beroep uit te oefenen. Doordat hij of zij beter geschoold is, is het ook toegestaan om een diagnose te geven. Ook kan de chiropractor röntgenfoto’s beoordelen. Hiervoor zijn ze opgeleid. De chiropractor wordt soms ook wel eens de bottenkraker genoemd. Om klachten te verminderen maakt de chiropractor delen van het lichaam los waarbij het kan voorkomen dat er wat gekraakt wordt. Dit is echter niet gevaarlijk! Wel moet je opletten of je in een geregistreerde praktijk bent. De titel chiropractor is namelijk niet beschermt door de Nederlandse overheid.

Maar wat doet een chiropractor nou precies anders dan de fysio? Een chiropractor is er meer op uit om de verbindingen van de zenuwen te verbeteren. Door een blessure of andere klacht kan het namelijk zo zijn dat er een wervel verkeerd zit, waardoor de zenuwen geblokkeerd worden en de pijn kan ontstaan. De gedachte achter het vrijmaken van de blokkades zit hem in het feit dat het lichaam in staat is om klachten zelf op te lossen zonder gebruik te maken van een operatie. De ruggengraat en wervelkolom zijn het allerbelangrijkst in dit verhaal. Daarom wordt ook aanbevolen om een chiropractor te bezoeken in plaats van de fysio wanneer je klachten ervaart in dat gebied.

Volgens fysio Hilversum zullen zowel de fysio’s als de chiropractors de cliënten doorverwijzen indien nodig. Het zijn geen concurrenten maar collega’s!