Mindfulness en verlangen naar perfectie

Mindfulness is gebaseerd op het gedachtegoed van de Bhuddha. Centraal hierin staat zijn idee dat het leven nooit helemaal perfect kan zijn. Er is dus altijd een probleem omdat het denken graag dingen beter wil maken, er is dus altijd verlangen. Het is dus niet handig om teveel je leven in het teken van al je verlangens te zetten, omdat er door de imperfectie van het leven altijd iets te verlangen valt. In ons huidige maatschappij hebben we het zo goed met elkaar dat het net lijkt alsof het perfecte leven wel bestaat.

Bhuddha

Waar je 1000 jaar geleden nog om de haverklap werd geconfronteerd met dood en verderf, is er tegenwoordig voor heel veel ellende een oplossing bedacht. Het nadeel hiervan is dat die heftige gebeurtenissen je met de neus op de inherente imperfectie van het leven drukt. Hele nare dingen gebeuren vooral bij andere mensen en hierdoor vertellen we ons zelf graag leugens waarom het bij ons niet zal gebeuren.

Bovenstaande video laat je alvast beginnen met een gemakkelijke mindfulness oefening. De oefening leert je me ontspannen aandacht naar je lichaam gaan. Hierdoor kun je de gedachten laten gaan. Probeer ze dus niet weg te duwen of te veranderen, ze zijn immer in essentie bedoeld om er voor te zorgen dat je je situatie altijd maar blijft verbeteren.

Mindfulness en imperfectie

De meeste mensen worden dus tegenwoordig alleen met de imperfectie geconfronteerd bij kleine dingen, zoals een klein pijntje, weinig geld of een partner die maar niet stopt met zeuren. Bij deze kleine dingen is het natuurlijk heel gemakkelijk om onszelf te vertellen dat het leven nu niet perfect is, maar straks wel, die kleine dingen daar is immers wel een oplossing voor. We trappen zo in de val waar veel adverteerders dankbaar gebruik van maken, het idee dat er na deze laatste oplossing niets meer te verlangen valt, omdat het leven dan perfect is. 

Hier kun je meer lezen over mindfulness en loslaten. Hier vind je een nieuwe mindfulness locatie van nu even nu mindfulness. Dit is onze website voor mensen met kundalini problemen.