Wat doet oxazepam?

Vaak hoort men over de verschillende medicamenten zoals oxazepam die op de markt te verkrijgen zijn om hulp te bieden aan personen die last hebben van angststoornissen of moeten afzien van een verslaving. Een medicijn als oxazepam werkt gelijk op de hersenactiviteit en zorgt ervoor dat die langzaam af zal nemen. Dat heeft een positieve werking in de vorm van rust welke de persoon in kwestie wel goed kan gebruiken.

Het gaat om een benzodiazepine

De werking van onze hersenen is onderverdeeld in een aantal taken welke weer door een apart deel van de hersenen worden uitgevoerd. In het geval van oxazepam, richt de werking zich op de kleine hersenen omdat die onze angst- en verslavingsverschijnselen controleren. Een steuntje in de rug komt door de werking op de receptoren van het zenuwstelsel en worden die vervolgens minder gevoelig voor prikkels.

Het is niet aangeraden om oxazepam te gebruiken in combinatie met andere medicamenten en dient de arts dus wel op de hoogte worden gesteld van alle andere medicijnen die je inneemt.

Omdat oxazepam relatief snel door het lichaam afgebroken wordt, zullen er zich minder snel verslavingsverschijnselen voor dit middel voordoen. Ook bij langdurig gebruik, zal het lichaam geen tot weinig last hebben van ontwenningsverschijnselen.  Het is daarom ook één van de meest voorgeschreven kalmeringsmiddelen en zijn er vanaf de introductie ervan in de jaren zestig grote groepen mensen erdoor geholpen. Indien het gewenst effect uitblijft, zal er voor een andere benzodiazepine worden gekozen.