Wat helpt zolpidem?

Zolpidem, verkocht onder de merknaam Ambien, is een kalmeringsmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van slaapproblemen. Het wordt meestal aanbevolen als slaaphygiëne niet effectief is. De inslaaptijd wordt verminderd met ongeveer een kwarties en als je een grote dosis inneemt blijf je langer in slaap. Net zoals elke andere medicijn heeft ook zolpidem enkele bijwerkingen. Je kunt dus last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en slaperigheid. Belangrijk is dus om het pas in te nemen voor het slapengaan en niet als je naar het werk moet of naar school.

Slapeloosheid

Zolpidem wordt meestal alleen aanbevolen voor slapeloosheid op kort termijn. Je kunt het gebruiken als je beter wilt inslapen of voor het blijven slapen.

Het rijden

Je mag zolpidem niet innemen als je gaat autorijden. Het kan namelijk de rijvaardigheid verminderen en dit verhoogd het risico op een verkeersongeval. Je kunt bijvoorbeeld achter het stuur in slaap vallen of je opeens misselijk gaan voelen. Om deze reden schrijven doktoren dus een lage dosis voor aan hun patienten.

Het gebruik van zolpidem

Zolpidem is een slaapmiddel die wordt gebruikt bij slapeloosheid. Binnen een half uur wordt je slaperig en suf en dit kan ongeveer zes uren duren. Je mag het niet elke dag of te vaak gebruiken. Je lichaam wordt anders afhankelijk van het medicijn en het is dan moeilijk om te stoppen om het te gebruiken. Als je het te lang hebt gebruikt zul je langzaam moeten afbouwen. Je kunt dan ontwenningsverschijnselen krijgen zoals, vermoeid worden en suf voelen. Ook je reactievermogen wordt verminder.